sobota 3. října 2009

Nejsledovanější voják světa

Málokdy byl pohled tolika lidí po celém světě zaměřen tak dlouho na osud jednoho vojáka, u kterého navíc nebylo úplně jasné, jestli je naživu. Jde samozřejmě o izraelského vojáka (který má i francouzské občanství) Gilada Šalita, který byl unesen Brigádami Izz ad-Dína Kassáma (militantní křídlo Hamásu) před třemi lety. Letos 6. října Hamás zveřejnil jeho videozprávu lidem a hlavně jeho blízkým do Izraele. (Celou videonahrávku s anglickým překladem uvidíte tady). Izraelské nabídky za jeho propuštění mohou vypadat v médiích až absurdně velkoryse (v duchu: "Vidíte, my si tak ceníme života jednoho vojáka, že raději propustíme x teroristů..."). Méně se mluví o tom, že vedle skutečných teroristů sedí v izraelských věznicích řada vězňů bez soudního rozhodnutí (někdy i celá léta) a že rozhodně nelze všechny vězněné kolektivně označit za teroristy. Pro uši veřejnosti však zní daleko rozhodněji (a nenastoluje navíc žádné pochybující dotazy), když se řekne "terorista" a nikoliv "administrativně zadržený vězněný bez soudu x let". A to nemluvím vůbec o případech, kdy izraelské soudy vyměřují podle dvojího metru, a tak zatímco Palestinec jde za stejný delikt sedět x let, židovský osadník dostane za to identický delikt symbolický trest, případně je mu trest velmi brzy prominut (to jsou třeba případy rabína Levingera nebo teroristů z organizace Židovské podzemí). Budiž ve prospěch izraelské demokracie a koncepce právního státu, že těmito věcmi se intenzivně zabývá řada izraelských nevládních organizací, nejsofistikovaněji zřejmě B´Tselem, která se snaží všechny tyto případy evidovat a zveřejňovat. Sečteno a podtrženo, spravedlnosti by mělo být učiněno za dost a Šalit by měl být co nejdříve propuštěn, stejně tak nespravedlivě věznění Palestinci. Howgh.

4 komentáře:

  1. Co všechno Izrael hodnotí jako terorismus?

    Data IDF vykazují nárůst teroristické aktivity za měsíc září, kdy se stalo 95 teroristických incidentů. Na Západním břehu Jordánu to bylo 38, v Gaze 45 a 12 v Jeruzalémě. V srpnu to bylo celkem 53 teroristických incidentů, z toho 32 na Západním břehu, 19 v Gaze a 2 v Jeruzalémě.
    Převážnou část těchto teroristických incidentů představuje házení kamení a zápalných lahví.

    Odkaz na zdroj:
    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3785996,00.html

    OdpovědětVymazat
  2. Neexistují nespravedlivě věznění Palestinci.

    OdpovědětVymazat
  3. nikde jsem nenašel diskusi, kde bych si mohl stěžovat, že se nedá hlasovat na hlavní anketě těchto stránek ... to mě dost mrzí, neboť teď jsem dočetl Judaismus a politika v Izraeli a výborný :))) a děkuju autorovi ... nechci se vyjadřovat k některým aspektům knihy či tohoto článku neboť jsem asi hodně zaujatý možný budoucí konvertita/sionista :)))

    OdpovědětVymazat