neděle 15. ledna 2012

Nejzajímavější hudební klipy o Blízkém východě - vol.1

The most interesting music-videos about the Middle East - vol.1

Nejen filmy, ale i klipy slavných i méně známých hudebních skupin se točí okolo blízkovýchodního dění. Palestinská a izraelská uskupení se občas snaží napomoci propagandě své strany konfliktu, jindy jsou naopak velmi kritické k režimu, ve kterém žijí, případně si z něho dělají legraci. A pak jsou tu také různé zahraniční ansámbly... No však se na to podívejte a poslechněte si:


Sepultura - Territorry (1993)
Na svém politicky motivovaném albu "Chaos A.D." mají brazilští tvrďáci i tento kousek. Popravdě, je to spíš bizarnost - neboť jde o takový miš-maš různých motivů, že ve spojení s pomazáním mrtvomořským bahnem není úplně jasné, co tím chtěli drsní chlapci říci.. ale natáčení a chroptění u Knesetu a v Mrtvém moři musela být asi velká psina:)

 
Hadag Nachaš - Sticker song - Širat ha-sticker (שירת הסטיקר) - Písnička o politických nálepkách (2004)
Politická propaganda je v Izraeli součástí každodenního života, daleko více než jsme zvyklí u nás. Občanský politický aktivismus se projevuje mj. vylepováním politických nálepek nejrůznějšího zaměření. Skupina Hadag Nachaš (heb. "rybo-had") pospojovala hesla z velkého počtu samolepek a vytvořila z nich vtipnou písničku.


Matisyahu - Jerusalem (2006) 
Pokud zapomenu, Matisyahuovo písničko "Jeruzalém", na tebe, pak ať mi uschne pravice! Song o svatém městě je asi neznámějším a zároveň i nejchytlavějším kousekm mladého chasidského reggae-hiphopera z Brooklynu. Matisyahu vydal už několik alb a je to opravdu fajná muzika. Pevně doufám, že někdy přijede i do středu Evropy a nejlépe do jihomoravského Jeruzaléma..!!!


DAM - Born here (2006)
Palestinští DAM jsou "mladí a nasraní" rapeři tak jak se patří. Oficiálně jsou vlastně Izraelci z města Lod/Lydda, ale z jejich produkce je zcela jasné, na čí straně konfliktu jejich srdce bije. DAM rapují v arabštině, hebrejštině i angličtině a spolupracují s některými izraelsko-židovskými kapelami, které taky svou vládu zas až tak moc nemusí. 



Tom Waits - Road to Peace (2006)
Písnička slavného barda "Toma Vejce" z trojalba Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards, vypráví rétorikou novinového článku příběh palestinského sebevražedného atentáníka, jeho obětí a izraelské odplaty. Věru baladický kousek o nelehké cestě k izraelsko-palestinskému míru. 



Dead Rabinz - Hatikva (2008?)
Nářezová předělávka hymny Židovského státu od izraelských punkerů Dead Rabinz (nepochybně parafráze na Dead Kennedys). 


V zásobě mám ještě řadu dalších klipů, ale jestli si vzpomínáte na něco pozoruhodného, klidně mě to napiště. Může se to objevit v některém z dalších výběrů. Už teď vám mohu říci, že tam se dočkáte třeba Ska-P, Serje Tankaiana, Chemical Brothers, J.A.R., Zeeva Tene ... 

A jestli se vám to líbí, toš sdílejte - jalla!
If you like it - share it! Yalla!

5 komentářů:

  1. Co takhle Zeev Tene a jeho songy?

    OdpovědětVymazat
  2. Zeev Tene je určitě dobrý tip. Bude.

    OdpovědětVymazat
  3. Jestli přijede Matisyahu do Ronda, obávám se, že ten večer na Jeruzalém zapomenu! :)

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.youtube.com/watch?v=3ht4Kw8mzoE

    Kronos Quartet - předělávka písničky od Ramallah Underground. Je to sice beze slov, ale atmosféru to má výbornou, akorát to není klip :) Jinak RU tvorba, která je na MySpace je docela zajímavá sama o sobě - http://www.myspace.com/rucollective

    OdpovědětVymazat
  5. ak by ste niekedy robili "update" hudobnych klipov, mohla by hodit aj shadia mansour :)
    j.

    http://www.youtube.com/watch?v=21OXQ4m1-Bo

    OdpovědětVymazat