středa 31. července 2024

Co může znamenat likvidace exilového šéfa Hamásu?

Když se díváme na dnešní likvidaci exilového vůdce Hamásu Ismáíla Haníji z hlediska úplně obecného, je možno na ní nahlížet optikou výrazného úspěchu Izraele v oslabení Hamásu, protože šlo o nejvyššího exilového představitele hnutí s velkou zodpovědností za jeho činnost. 

Jenže pak se nabízejí i pohledy z hlediska celkové dynamiky konfliktu v Gaze:  

Z dlouhodobé perspektivy byl Haníja chápan - a dlouho i ze strany Izraele - jako pragmatičtější tvář Hamásu. Nejen že měl v Kataru sídlící Haníja už delší dobu napjatý vztah s Jahjá Sinwárem, hlavním vůdcem Hamásu v Gaze, což byl také hlavní architekt útoků ze 7. říjnu 2023. Haníja se stal také v období po teroristickém útoku důležitou osobností v jednáních o příměří a výměně izraelských rukojmích. Likvidace Haníji tak posílí pozici daleko destruktivnějšího Sinwárova křídla - a to prodlouží konflikt v Gaze. A to je možná nejdůležitější - protože právě prodlužování konfliktu napomůže Netanjahuovi udržet se déle u moci.  

Jakýkoliv vůdce Hamásu - včetně celé generace duchovních vůdců, politických leaderů i polních velitelů, kterou Izrael už dříve zlikvidoval - byl vždy nahraditelný. To bude platit i u Haníji - a případně i u Sinwára a dalších, pokud je Izrael zlikviduje v budoucnu. Navíc to sebou nese zmiňovaný efekt posílení "hardline" křídla Hamásu, se kterým lze stěží jednat. A to je evidentně součástí zmiňované Netanjahuovy strategie oslabování možnosti vyřešit konflikt v Gaze diplomacií.  

Izrael nyní ukázal (o čemž se mj. přesvědčilo před pár dny i hnutí Hizballáh), že má stále kapacitu provádět efektivně tzv."targeted killings" vybraných důležitých vůdců nepřátelských organizací či států. Jakkoliv má i tato strategie řadu velmi sporných momentů, jeví se daleko efektivnější než plošné ničení Gazy doprovázené ohromnými civilními ztrátami a utrpením. Určitě je pak na místě otázka, proč Izrael nepoužil "targeted killings" mnohem dříve - a namísto toho raději obrátil velkou část Gazy v hromadu trosek, kde - i jen čistě z izraelského pohledu - bude řada z přeživších daleko snadnějším cílem pro budoucí radikalizaci.

Zde možno sledovat přednáškový seriál o vývoji hnutí Hamás.

úterý 30. července 2024

Hizballáh a raketový útok na Golanských výšinách

Dotazy do rozhovoru pro LN, 30. 7. 2024

Jaká je nyní role Hizballáhu v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem?

Hizballáh je komplexní libanonské šíitské hnutí, přičemž klíčovou součástí jeho politiky je už od poloviny 80. let profilace na konfliktu vůči Izraeli. I Hizballáh má různé fáze vývoje, ale kontext současného konfliktu v Gaze výrazně využil k vyostření vztahů s Izraelem. Vzhledem k tomu, že nejde o palestinské hnutí, dost bych jeho aktivity - podobně jako u jemenských Húsíjů - odděloval od pozic Palestinců. Jedna věc je propaganda Hizballáhu, druhá věc pak zájmy, motivace a vnější podpora jeho i jemu podobných aktérů.   

Je podle vás pravděpodobná přímá válka Izrael vs Hizballáh v rozsahu jako s Hamásem? To by bylo možné?

Při případné pozemní operaci na půdě Libanonu se Izrael ocitá na značně odlišném válčišti než v Gaze - a to jak z hlediska charakteru symetrie konfliktu, tak i geograficky a geopoliticky. O tom se ostatně Izrael už vícekrát přesvědčil, a nakonec se vždy z Libanonu stáhl. Takže při tom nejtvrdším scénáři vývoje bych očekával něco ve smyslu izraelských odvet z roku 2006, založených na leteckých/raketových útocích. I takový konflikt byl brutální, ale ne tolik jako ten pozemní z roku 1982.  

Symbol drúzů na jednom
z domů ve vesnici Madždal Šams
(foto MČ) 
Je neobvyklé, že pravděpodobný viník Hizballáh útok popírá? Proč to dělá? 

Jedno z vysvětlení je, že se Hizballáh může pokoušet zakrýt blamáž, protože se trefil tak trochu lidí ze spojeneckého režimu. Drúzská vesnice Madždal Šams totiž leží na Izraelem okupovaných Golanských výšinách a řada z jejích obyvatel si ponechala syrské občanství. Příliš se tak nemluví o reakci syrského režimu a zda-li ho to motivuje jeho spojenci Hiballáhu vyčinit. Že se rakety - zvláště ty neřízené, jako byla právě ta co dopadla v Madždal Šams - často netrefí do zamýšlených cílů, je velmi časté. U izraelských raket v Gaze můžeme podobné důsledky vidět dokonce u řady střel řízených...      

Jaká je role drúzů v izraelské společnosti? Je rozdíl, když raketa trefí přímo židy nebo drúzy?

Náboženská tradice drúzských komunit nařizuje být loajální státu na jehož území žijí. To je také důvod proč většina z drúzů přímo na izraelském území židovskému státu loajální a řada z nich nastupuje i k izraelským ozbrojeným složkám. Jenže vesnice Madždal Šams leží na okupovaném syrském území a řada z jeho obyvatel zůstává loajální Sýrii. 

Obecně když konflikt konflikt zasáhne arabsky mluvící obyvatele Izraele (kam patří i drúzové), většinou si izraelská propaganda nenechá uniknout příležitost zdůraznit ve stylu: "barbarskost protivníka je taková, že jedná bez ohledu na životy vlastních lidí".       

Golanské výšiny a vesnice Madždal Šams