čtvrtek 5. září 2024

Hrozí na Blízkém východě velká válka?

O víkendu došlo k dalšímu ostřelování mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh. Ten navíc útok označil za „počátek odvety“ za zabití svého vysoce postaveného činitele. Jak velká je podle vás nyní šance, že dojde k eskalaci tohoto konfliktu a vypukne regulérní válka mezi Izraelem a Libanonem? 

Potenciálních scénářů vývoje je víc, ale mám za to, že je to stále pokračování téže hry mezi Izraelem na straně jedné a Íránem s Hizballáhem (který mj. často jedná autonomně a bez povelů z Íránu) na straně druhé, která začala nedlouho po 7. říjnu 2023. To znamená že se tito aktéři spíše testují, co si mohou vůči druhé straně dovolit, ale nechtějí velkou konvenční válku. Někdy přitvrzují - to jsme viděli teď o víkendu - jindy deeskalují. Pokud by vývoj měl skutečně přerůst ve válku, zřejmě by k tomu došlo. Jenže pro všechny znepřátelené strany je to současné různě intenzivní vzájemné "okopávání" z různých důvodů výhodnější než otevřený střet. 

Úder na Izrael dlouhodobě slibuje také Írán. Proč k němu prozatím nedošlo? 

Íránské možnosti jsou oproti izraelským, které mají navíc přímou podporu USA a nepřímou od některých arabských zemí, dost omezené. Írán si to dobře uvědomuje, že pokud by k otevřenějšímu konfliktu s Izraelem došlo, bude tahat za výrazně kratší část lana. Také íránská ekonomika je na tom dlouhodobě špatně a válka by to ještě zhoršila. Ale ani izraelské možnosti boje proti Íránu nejsou - mj. vzhledem ke geografické vzdálenosti - vůbec jednoduché.    

Konfliktu by mohlo předejít uzavření příměří v Pásmu Gazy. Jak moc je reálné, že se příměří dočkáme v nejbližších týdnech? Proč se z vašeho pohledu stále nedaří příměří dojednat, přestože na něm mají zájem všechny zúčastněné strany? 

Popravdě si nejsem nadějemi na nějaké blízké a funkční příměří vůbec jistý. Zde se jako velký problém jeví Netanjahu, kterému pokračování konfrontace s nepřáteli prodlužuje jeho vlastní politické přežití. Naposledy to bylo dobře vidět na likvidaci Haníji z diplomatičtějšího křídla Hamásu. No a na místo Haníji pak nastoupil radikál par excellence Sinvár, který je navíc zodpovědný za teroristické útoky ze 7. října... Budeme si myslet, že je to lepší partner pro vyjednávání a že takovýto vývoj Netanjahu netušil..???  

Pokud by opravdu vypukla rozsáhlejší válka mezi Izraelem, Libanonem a Íránem - co by to pro daný region znamenalo? Jak by to dolehlo na Izrael politicky a ekonomicky? Posílilo by to pozici premiéra Benjamina Netanjahua? Co by to znamenalo pro Evropu?

Já se domnívám - a také doufám - že v dohledné době spíše nevypukne. Ale jak jsem zmiňoval, scénářů je více. A velká válka na Blízkém východě by nebyla konečném důsledku výhrou pro nikoho z toho, koho zmiňujete. 

Může případná eskalace konfliktu na Blízkém východě ovlivnit i další geopolitické události jako je např. válka na Ukrajině nebo prezidentské volby v USA?

Tak v dnešním globalizovaném světě se samozřejmě i oddělená dění prolínají daleko více, než dříve. Takže ano, ale jen v míře omezené.   

Odpovědi byly použity v článku v deníku E15, 30. 8. 2024

Pro kontext izraelsko-íránských vztahů a napětí mrknětě na:



Žádné komentáře:

Okomentovat