úterý 2. března 2010

Dva dotazy ohledně švýcarského "minaretového" referenda

Dotazy přišly nedávno z portálu Sekuriťáci.

1. Jaký je Váš názor na švýcarské referendum o zákazu stavby minaretů?

Podobná referenda mě připadají populistická. Vždyť minaret sám o sobě je většinou integrální součástí mešity stejně tak jako věž činí kostel kostelem. Citlivě postavené minarety přece samy o sobě nikomu vadit nemusí. Ba naopak - muslimská architektura vytvořila i mnohé krásné minarety. Daleko více pochopitelné by bylo, kdyby Švýcaři např. požadovali omezení výšky minaretů, případně zakáz, aby z nich pravidelně tlampačem volali muezzíni. Oblíbený argument evropských islamofobů je, že přece "muslimské země také neumožňují stavbu kostelů." To není pravda - třeba před pár týdny jsem byl v palestinském Ramalláhu a viděl tam zbrusu nový velký kostel s mohutnou věží. A Palestina není zdaleka ojedinělý případ. Mnoho lidí neví, že v řadě zemí muslimského světa žili po staletí křesťanské (i židovské komunity) a muslimové se k nim v minulosti chovali daleko slušněji než evropští křesťané k muslimům a Židům.

2. Jaké byly reakce na referendum na Blízkém východě?

Pokud je mi známo, švýcarské referendum nevyvolala v muslimském světě žádné výraznější pozdvižení. Samozřejmě se objevila řada kritických článků a reakcí a je možné, že ho někteří muslimští radikálové využili, případně využijí. Teď nedávno si zrovna v této věci přisadil Kaddáfí - ale ten je na Švýcarsko naštvaný již delší dobu. Zatím se ale neodehrálo nic, co by bylo např. srovnatelné s protesty proti karikaturám proroka Mohammeda.

4 komentáře:

  1. promiňte, ale musím nesouhlasit. Srovnávejte prosím srovnatelné - tedy ve Švýcarsku jsou muslimové přivandrovalci, nikoliv původní obyvatelé jako jsou křesťané v Palestině, Sýrii, Jordánsku atd.Většina muslimských zemí nepovoluje křestˇanské kostely vůbec (saudská arábie - tam o Velikonocích nekoupíte ani čokoládová vajíčka, zajíce a před Vánoci Vám cestou z Bahrajnu zabaví i ozdoby na stromeček. V dalších "liberálních" zemích Zálivu (SAE, Katar, Omán...) mají kostely přesně stejné omezení jako mešity ve Švýcarsku dle Vámi kritizovaného referenda. V liberálním Kataru kostel nesmí mít zvenku žádné náboženské symboly, o zvonech nemluvě. Připomínám, že oficiální politika Kataru je tolerance k ostatním náboženstvím a běžný evropan (včetně žen) tam v běžném životě nepociťuje žádné problémy.

    OdpovědětVymazat
  2. Kromě Palestiny jsem viděl nové kostely třeba také v Íránu, v Sýrii a v Libanonu.
    Netolarantní saúdský režim drží mj. také proto, že ho od třicátých let podporuje největší křesťanská demokracie světa a z podobných důvodů drží i další vámi zmiňované nedemokratické státy Zálivu. Západní země byly naopak vždy rády, že tam mají svého zkorumpovaného autokratického monarchu, kterého si mohou koupit a o práva křesťanů se příliš nezajímaly.
    ..a jen tak by the way, pokud používáte slovo "přivandrovalci", tak to sekulární čeští emigranti ve Švýcarsku budou tedy podle vaší interpretace zřejmě také patřit mezi ně...

    OdpovědětVymazat
  3. Pane čejka, vy jste můj příspěvek asi nčetl moc pečlivě. By the way - na slově přivandrovalec (na rozdíl u vás) nevidím nic pejorativního. Označuji tak nepůvodní obyvatele dané země, kteří do dané země přišli odjinud nedávno - tedy ano, dle mého názoru to jsou i Češi (nebo můj ženevský kamarád jehož rodiče utekli do CH před bídou poválečné Itálie) Irán neznám, tedy nekomentuji, ale v Sýrii jsou křestˇané původní významná menšina a v Libanonu byli donedávna většina, takže: chtěl jsem říct, že omezení pro mešity ve Švýcarsku jsou stejná, jako omezení pro kostely v nejliberálnějších muslimských zemích ve kterých jsou křesťané přivandrovalci. Z toho důvodu nechápu kritiku Švýcarů. Já nekritizuji omezení pro kostel v Kataru (např.). Já jen nechápu proč všichni kritizují, že někdo chce aby muslimové respektovali zvyky hostitelské země, jako muslimové chtějí(oprávněně), abychom my respektovali jejich zvyky v jejich zemích. Nepsal jsem proč je to v Saudské jak to je a kdo za to může, ale jaká je realita. By the way Kdy jste naposledy tuto zemi navštívil (já předminulé velikonoce)? Jinak jste z Brna tak to můžeme probrat u piva. Marhaba

    OdpovědětVymazat
  4. No kdybych věděl s kým mám tu čest...?!?

    OdpovědětVymazat