úterý 6. prosince 2011

Zásadní filmy o Blízkém východě - vol. 1

The most interesting films about the Middle East - vol. 1
- this volume is dedicated to films about Israeli-Palestinian and Israeli-Arab conflict.  

Vzhledem k tomu, že jsem nedávno měl v Holomóci (Olmiku) přednášku pro Centrum pro studium populární kultury o popkultůře v sóvislosti s Blízkém véchodem, říkal jsem si, že bych mohl dát pár věcí na blog. Zaměřoval jsem se hlavně na filmovou tvorbu. Berte to prosím jen jako osobní hitparádu člověka, který nestudoval filmovou vědu, ale na druhé straně na dané téma viděl filmů opravdu dost a měl párkrát šanci to srovnat se skutečností. Jako první téma nabízím - zcela nečekaně :) - pětici filmů s tematikou izraelsko-palestinského a izraelsko-arabského konfliktu.

Sliby/Promises
Mým zcela nejoblíbenějším filmem je velmi originelní dokument režiséra Justina Shapira Promises z roku 2001. Je sice deset let starý, ale stále zcela výborně vystihuje podstatu konfliktu i myšlení Izraelců i Palestinců. Shapira vybral celkem reprezentativně několik dětí z obou stran konfliktu (sekulární izraelská dvojčata, jeruzalémského Palestince, osadníčka, Palestince z tábora,..) a nechává je hovořit o konfliktu a vztazích k druhé straně. Vrcholem filmu je, když režisér dohodne setkání mezi dvojčaty a klukem z uprchlického tábora. Jejich světy by se jinak těžko protly, přestože všichni žijí asi 10-15 kilometrů od sebe. 
Na ČSFD 80 % (i když netvrdím, že je to vždy směrodatné)



Waltz with Bashir/Valčík s Bašírem
Netřeba nějak zvlášť zdůrazňovat, že Valčík s Bašírem izraelského režiséra Ari Folmana z roku 2008 je zcela nezbytné vidět. Nejen pro svůj děj, ve kterém rozkrývá vzpomínky několika izraelských vojáků na traumata z vojenské služby v libanonské válce (1982-85), která vyvrcholila masakrem v táborech Sabra a Šatíla, ale i svým ponurým animovaným zpracováním. Autoři filmu o Aloisi Nebelovi se určitě Valčíkem inspirovali, ale scénáristicky mu nesahají ani po kotníky. 
ČSFD 84 %.   

      

Lebanon/Libanon
"To člověk je z oceli, tank je jen kusem železa" je zdánlivým mottem filmu Libanon izraelského režiséra Samuela Maoze, o kterém někteří kritici říkají, že je tankovou verzí slavného protiválečného ponorkového filmu Das Boot. Je relativně krátký, úderný a točí se hodně kolem psychologie čtyřčlenné posádky v útrobách izraelského obrněnce (opět v Libanonu v roce 1982). Zcela výjimečně je pojato prostředí mimo tank, které je prakticky celý film vidět pouze periskopem palubního střelce Šmulika. 

Paradise Now/Ráj hned teď
Výborný film, který se zaměřuje na psychologii palestinských sebevražedných atentátníků. Jeho režisérem je Palestinec Hany Abú Assad žijící v Nizozemí, s nímž také film vnikl v koprodukci v roce 2005. Není rozhodně žádnou glorifikací terorismu, jak se snažily tvrdit některé zdroje, ale je naopak velmi humanistickým dramatem poukazujícím na hloupost taktiky sebevražedných atentátů.    

West Bank Story
Kraťoučký oskarový muzikál, který na chvíli přenese příběh o Romeovi a Julii (resp. West Side Story) kamsi do Svaté země, kde v těsném sousedství stojí palestinský bufáč Hummus hat a izraelský Kosher king. Výborná hudba, skvělý cit pro detaily a hořká legrace až příliš podobná reálným situacím a uvažování Izraelců a Palestinců. 

7 komentářů:

  1. A co filmy Amose Gitaje, Assiho Dajana (Život podle Agfy), od Hanyho Assada Ranina svatba, íránských režisérů Kiarostamího, Machmalbáfa a Madžídího (Baran a Božské děti), afghánského režiséra Sidiqa Barnaqa (Osama) nebo Libanonce Phillipa Araqtiniho (Pod bombami) to zdaleka není všechno :) blízkovýchodní kinematografie je velmi zajímavý žánr a každá země skrývá kinematograficky zajímavá tajemství...

    OdpovědětVymazat
  2. Ale tak přece šlo zatím o filmy o izraelsko-palestinském konfliktu ;) Jinak by do toho výčtu jistě patřili i Egypťané Youssry Nassralah, Youssef Chahine, Marwan Hamed, Tewfik Saleh, či třeba Turci Yilmaz Güney, Reha Erdem, Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoglu atd. Neopomíjel bych ani Tunisany (Nacer Khemir), Palestince (Elia Suleiman) či syrskou kinematografii, která zejména v 70. let vyprodukovala několik široce oceňovaných a vlivných filmů. Probouzet z klinické smrti se začíná i kinematografie Pákistánu (Shoaib Mansoor, Sabiha Sumar)...

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za reakce. Jak jsem psal na úvod, není to reprezentativní průřez, ale spíš osobní pohled - viděl jsem filmů dost, ale rozhodně ne všechny a věřím, že je spousta dalších dobrých. Navíc se chystám průběžně dávat další výběry.

    OdpovědětVymazat
  4. Syrská nevěsta je taky fajn:

    http://www.csfd.cz/film/181361-syrska-nevesta/

    A na tohle se v brzké době chystám:

    http://www.csfd.cz/film/250376-etz-limon/

    OdpovědětVymazat
  5. Sliby - poutavy a chvilema dosti dojemny kousek. Jesteze existuje Ushpizin na odlehceni atmosfery :)

    OdpovědětVymazat
  6. http://www.csfd.cz/film/343116-omar/prehled/

    OdpovědětVymazat