čtvrtek 4. června 2009

Obamův projev o Blízkém východě

Projev amerického prezidenta v Káhiře bude zřejmě patřit mezi ty jeho nejvýraznější. Obama nepromluvil v Káhiře nakonec v mešitě Al-Azhar, ale z auly Káhirské univerzity. Přestože byl poměrně dlouhý, rozvláčný nebyl ani v nejmenším a nevyhýbal se těm nejpalčivějším otázkám, mezi kterými určitě dominuje izraelsko-palestinský konflikt. Pěkné byly odkazy na sdílené hodnoty mezi muslimy, křesťany a Židy, citace z Koránu, Talmudu etc. Přesto mě tam trochu chyběla kritika saúdskoarabského režimu či odkaz na indicko-pákistánský konflikt. Když Obama kritizoval židovské osady, nebylo zcela jasné, jestli mluví o nich celkově, nebo jen kritizuje jejich rozšiřování. Jinak ale všechna čest. Výcuc z projevu s důrazem na izraelsko-palestinský konflikt můžete najít zde (Ha´arec), obecněji tady (BBC) či česky tu a tu. Zajímavý je též článek o současných izraelsko-amerických vztahů od Gideona Levyho z Ha´arecu.

3 komentáře:

  1. Některým palčivým tématům se nevyhnul, ale zarámoval je do obecné teze "ty problémy jsou nás všech, všichni máme spoluzodpovědnost", celkově to sedí do jeho smířlivého postoje. Nejen Saúdy, pro námět ke konkrétní kritice nemusel chodit daleko a zůstat v Egyptě, resp. z těch obecných problémových otázek by si jich mohl Mubarak vzít pár osobně.

    ( Taková zajímavůstka, jak projev znázorní Wordle: http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2009/6/4/1244117569672/Wordle-of-President-Obama-001.jpg )

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za komentář. Ten Wordle je přesně co? To vybírá z textu frekventovaná slova a převádí to do grafické podoby?

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak :) Čím větší je slovo na obrázku, tím by mělo být frekventovanější, a asi to umí vypouštět slova typu spojek apod.

    OdpovědětVymazat