pátek 5. dubna 2013

Blíží se aktualizovaná a přepracovaná verze "Izraele a Palestiny"

Podařilo se vychytat řadu drobností, aktualizovat množství údajů (rejstřík, životní data,...) a doplnit pár nových zajímavých fotek. Tentokrát se dostanete od vzniku izraelsko-palestinského konfliktu až po izraelské volby 2013, nedávnou Obamovu návštěvu v Izraeli a Palestině a Netanjahuovu omluvu Turecku. 

Během pár týdnů by měla být kniha na světě. 


Ukázka z nové kapitolky "Arabské jaro a jeho dopady na Izrael a Palestinu"

...Izrael obecně sledoval změny ve svém okolí s velkým podezřením a zdrženlivostí. Z čistě pragmatického hlediska to bylo pochopitelné. Izrael dlouho spoléhal na status quo na Blízkém východě, který ztělesňovaly právě režimy, jež se začaly pod protesty a revolucemi Arabského jara otřásat. Autokratický Egypt prezidenta Husního Mubáraka byl pro Izrael poměrně stabilním partnerem a jistotou i v rámci „chladného“ izraelsko-egyptského míru. Syrský režim Bašára Asada s Izraelem sice formálně nikdy neukončil válečný stav, ale z praktického hlediska byla syrsko-izraelská hranice velmi dlouhou dobu stabilní a samotný syrský režim pro Izrael poměrně čitelný. ...

V Palestinské autonomii došlo k několika dílčím demonstracím inspirovaným protesty Arabského jara, žádné zásadnější politické změny ale nenastaly. Palestinská autonomie se dlouhodobě nachází ve výrazně odlišné politické situaci než nezávislé arabské státy, které se neocitly v prostředí podobném mechanismu izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinská autonomní správa se zároveň již od voleb v roce 2006 nacházela v nelehké situaci, kdy došlo k výraznému rozštěpení mezi Fatahem a Hamásem (viz podkapitola 4.). Právě toto rozštěpení mělo do jisté míry analogické rysy s pozdějším Arabským jarem (establishment Fatahu představoval do jisté míry „sekulární vládnoucí režim“ a Hamás „islamistickou opozici“), takže potenciál dalších vnitřních politických konfliktů byl po roce 2006 a 2007 značně oslaben.

Zajímavostí však je, že se Arabské jaro stalo částečnou inspirací pro vlnu občanských protestů v Izraeli, které velmi zesílily zvláště v létě 2011. Ty vypukly hlavně v reakci na přemrštěné ceny za bydlení a na zdražení některých základních potravin. Často měly charakter různých happeningů. Demonstranti ale také projevovali nespokojenost se stavem a směřováním izraelské politiky a s různými korupčními i jinými skandály (např. trestní kauzou exprezidenta Kacava), které vedly v Izraeli k poklesu zájmu o politiku obecně.


5 komentářů:

  1. Bude k dispozici i v elektronické podobě?

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli se nepletu, zatím ji nakladatel jako e-knihu neplánuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemůžete na něj jako autor zatlačit? Vaše kniha je podle mě velmi hodnotná, mělo by si ji přečíst co nejvíce lidí. Ovšem:tištěné knihy jsou dražší, hůře se distribuují a někteří, jako já, už je nemají kam dávat. Buď si ji tedy nepřečtou, nebo si ji v lepším případě "jen" půjčí. Což pro nakladatele i pro Vás znamená méně peněz. Vydat dnes novou knihu pouze papírově, mi nepřijde rozumné.

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem se ptal dříve a oni mají nějakou politiku v tomto ohledu. E-knihy se jim prodávají velmi špatně. Navíc pak si to koupí pár lidí a zbytek si je zkopíruje. Český trh podle mě ještě není na e-knihy moc připravený.

    OdpovědětVymazat
  5. Motáme se v kruhu. Pravděpodobně se jim špatně prodávají, protože je nevydávají a naopak. Ti, co by si je rádi koupili, tak nemají tu možnost. Pokud nebudou elektronické knihy snadno dostupné, tak si lidé budou stahovat naskenované podoby papírových vydání. Fascinuje mě, si na Kindle mnohdy musím koupit anglickou verzi, protože v češtině prostě vyšla jen tiskem. Připomíná mi to "Shut Up and Take My Money" http://www.youtube.com/watch?v=JQCP85FngzE

    OdpovědětVymazat