pátek 18. října 2024

Likvidace Jahjá Sinwára

Sinwárova smrt je symbolickým bodem v současném konfliktu mezi Hamásem a Izraelem, neboť byl jednoznačným a neodiskutovatelným hlavním vůdcem Hamásu v Gaze, který nesl navíc hlavní zodpovědnost za plánování teroristického útoku ze 7. října 2023. 

Jeho role po izraelské invazi do Gazy, která začala v druhé polovině října 2023, není úplně jasná. Musel se skrývat a jeho komunikační možnosti byly v rámci postupující vojenské operace stále omezenější. Z tohoto období je o jeho činnosti jen několik stručných informací. Po likvidaci exilového vůdce Hamásu Ismáíla Haníji 31. července 2024 byl zanedlouho hlavní orgánem (šúrou) Hamásu zvolen Sinwár jako hlavní vůdce hnutí. Šlo ale opět spíše o symbolickou volbu, protože Sinwárovy možnosti byly v té době v rámci bojů ještě více omezeny. Již delší dobu se také spekulovalo, že byl při některém izraelském bombardování vážně zraněn, nebo zabit. Zpráva o jeho likvidaci během boje v severní části Rafáhu, ke kterému došlo při rutinní izraelské patrole ze 17. 10. 2024, tak se tak ve světle výše uvedeného jevila poměrně překvapivá.

Vzhledem k tomu, že se Sinwárův reálný vliv jevil v době likvidace už spíše jen symbolický, otevírá to řadu otázek nejen ohledně budoucnosti Hamásu (ten v minulosti přežil systematické likvidace ještě důležitějších vůdců, než Sinwár), pro který nemusela být likvidace Sinwára z praktického hlediska za dané situace až takovým "game-changerem".

A otázky samozřejmě zůstávají i ohledně vysoce kritizované strategie aplikované během izraelské vojenské operace v Gaze. Ta totiž zdaleka nezasahuje jen militanty a vůdce Hamásu, ale především civilní obyvatele Gazy.   

Žádné komentáře:

Okomentovat