pátek 16. března 2012

Dvě zajímavé publikace z brněnských nakladatelství

Běžící pásy tiskáren nedávno opustily dvě zajímavé knížky: Prvni je z pera religionisty Martina Klapetka z Jihočeské univerzity v Budějovicích. Jeho knížka má velmi konkrétní zaměření na muslimské organizace a komunity v evropských německojazyčných zemích. Islám a turecká komunita v Německu jsou jedním ze středobodů "evropského islámu" a minaretové kontroverze ve Švýcarsku zase jednou z nejsledovanějších kauz moderního evropského xenofobního populismu. O tom všem se v knize Martina Klapetka dozvíte. Bližší informace najdete tady.

Druhá kniha je ještě novější a jedná se vlastně o velmi užitečný sborník shrnující vývoj ve všech zemích širšího Blízkého východu od druhé světové války až do současnosti. Publikace je užitečná nejen svou komplexností, ale i aktuálností - nejen že zahrnuje u nás prakticky poprvé analýzu vývoje všech zemí Blízkého východu do jednoho textu, ale navíc už reaguje i na fenomény jako je "Arabské probuzení" (v Evropě nepřesně uváděné jako "Arabské jaro"). Další informace zde.
Dík tedy patří jak Martinu Klapetkovi, tak i politoložkám Michale Ježové, Heleně Burgrové a jejich kolegům, kteří v České kotlině stále dost chabé vědomí o Blízkém východě zase posunuli tím správným směrem!  

Žádné komentáře:

Okomentovat