čtvrtek 29. března 2012

Hroby muslimských vojáků u nás - Graves of Muslim Soldiers in the Czech Republic

There are several graveyards in the Czech republic - I know Brno and Olomouc - where Muslim soldiers from the time of WW1 a pre-war time are buried.

Vzhledem k tomu, že má muslimská komunita u nás několik tisíc lidí, není zase tak překvapivé, že se v českých zemích nachází několik muslimských oddělení na hřbitovech. Že ale u nás odpočívají i muslimští vojáci, tuší asi málokdo. Já sám vím o dvou místech - jedním je brněnský ústřední hřbitov, kde je v jeho vojenské části pochován poručík turecké armády.Tak to aspoň píše cedule. Podle jména si ale spíš myslím, že jde o Bosňáka, který bojoval v rakousko-uherské armádě. Koneckonců zkratka nad jménem zřejmě znamená 49 pěší pluk. Ale možná že se pletu a že to nějaký znalejší člověk uvede na pravou míru. 

Druhé místo je ještě zajímavější - je jím olomoucký napůl zrušený vojenský hřbitov v Černovíru. Zde je přímo celý turecký hřbitov i s malou kaplí s kaligrafickým nápisem v arabštině. V případě Olomouce, šlo o spojenecké turecké vojáky (Rakousko-Uhersko bylo v první světové válce spojencem Turecka) zraněné ve válce, kteří se z nějakých důvodů dostali do olomoucké vojenské nemocnice. V případě Brna šlo o pohřbení ještě před první světovou válkou.    


ﺍﷲ ﻴﺭﺤﻣك  
  

Je možné, že i na dalších místech jsou pochování muslimští vojáci (nepochybuji že v Praze). Víte o dalším takovém místě? Jestli máte nějaké zajímavé tematické fotografie, klidně je pošlete.

Tušíte, jestli je na brněnském ústředním hřbitově také muslimské oddělení jako v Praze a Třebíči? 

7 komentářů:

  1. Zdravim! V prvnim pripade se skutecne jedna o bosenskeho porucika c.k. armady, i kdyz se jedna o dobu mezi lety 1878-1908 kdy byla BiH Habsburskou monarchii jen okupovana (anexe az po 1908). Nic podrobnejsiho k pripadu porucika H. Cengica neznam.
    Na UH Brno existuje sekce muslimskych hrobu podobne jako v Trebici. Stejne je tomu i v Praze.
    Nejaci turecti vojaci by meli byt pohrbeni jeste u Hradce Kralove.
    S pozdravem Ali V.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za informace, Ali! U toho Hradce to nějak souvisí s rokem 1866?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den
    zkuste hřbitov v Milovicích nad Labem (váleční zajatci)

    @

    OdpovědětVymazat
  4. Jeden ze čtenářů na mém blogu na iHned (https://admin.ihned.cz/site/blog/cs/comments/?article_id=55235350) napsal tuto poznámku:
    Za Velké války Němci, zděšeni úrovní vojenského zdravotnictví tureckého požádali spojence Rakousko-Uhersko o pomoc při léčení tureckých raněných vojáků. Vzhledem k tomu, že vojenská medicína v kráovství Českém měla vynikající pověst, řada zraněných Turků skončila zde. Dodnes Turecké velvyslanectví si je připomíná a u hrobů zemřelých se koná každý rok pietní akt. Je to smutné zjištění, pokud to porovnáme o českou "péčí" o hroby našich padlých dědů a pradědů např. v Dolomitech a na Soči. Češi projíždějí blízko jejich hřbitovů, když jedou na dovolenou do Chorvatska, ale ani se nezastaví.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdar Maro,
    v Pardubicích na hřbitově poblíž krematoria proslaveného ze Spalovače mrtvol je zrekonstruovaný pomník spojeneckým osmanským vojákům a několik hrobů: http://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-turci-uctili-pamatku-padlych-20120320.html
    Měj se hezky,
    Ondřej

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marku kdyby jsi četl Týden věděl by jsi, že muslimové jsou ještě pohřbení ve Valašském Meziříčí a pak ještě v Hodoníně a samo Pardubicích a Olomouci je to přes tisíc lidí Luki :-)

    OdpovědětVymazat