středa 11. července 2012

Pardubické šachy s ramadánem

Muslimové na šachy nepřijedou. Kvůli ramadánu
Na dobu konání festivalu šachu a her Czech Open tento rok připadá i postní měsíc ramadán. Muslimští hráči proto zůstanou doma 

Účast na šachovém festivalu Czech Open v Pardubicích letos ovlivní i taková událost jako ramadán. Islámský postní měsíc sice muslimům nezakazuje cestování, ale dodržet všechna pravidla by pro ně mohlo být obtížné. Například z arabského Kataru proto do pardubické arény nedorazí ani jeden šachista. „Ramadán letos pro muslimské šachisty nevyšel zrovna nejlépe,“ uvedl ředitel festivalu Jan Mazuch. Odborník na Blízký východ Marek Čejka navíc řekl, že muslimské autority věřícím příliš nedoporučují hraní her. „Pokud pominu fakt, že člověk bez jídla a pití by se při partii šachu velice obtížně soustředil, muslimové by se v době ramadánu měli věnovat spíše duchovnějším činnostem,“ uvedl Čejka. Pohyblivý postní měsíc ramadán letos začíná dvacátého července, tedy přesně ve stejný den, kdy v Pardubicích startují hlavní šachové turnaje profesionálů. Smyslem půstu je zřeknutí se některých pozemských potřeb a přiblížení se k duchovní podstatě islámu.
Pořadatelé si letos povšimli i další zajímavosti, pokud jde o počty účastníků. „Izraelská delegace je zatím nejpočetnější, jaká tu kdy byla,“ řekl organizátor Mazuch. Zatímco před rokem si v Pardubicích zasoutěžilo třiadvacet Izraelců, letos je jejich počet téměř dvojnásobný. Zaregistrovaných hráček a hráčů z židovského státu je prozatím pětačtyřicet. Organizátoři Jan Mazuch a Petr Laušman koketovali s myšlenkou, zda neúčast muslimů může souviset s velikostí izraelské delegace. Blízkovýchodní expert Čejka se spíše přiklání k tomu, že jde o shodu náhod. „Nemyslím si, že by Izraelci přijeli v takovém počtu jen proto, že se zde pravděpodobně nepotkají s muslimy,“ uvedl Čejka.
Na festivalu pro ty, co si rádi hrají, se setkávají hráči až z padesáti zemí světa. Docela snadno tak může nastat i „mezinárodní problém“. Například před rokem odmítl mladík z Kataru nastoupit proti Izraelci.
Mezinárodní festival šachu a her Czech Open začíná už zítra a potrvá až do devětadvacátého července. Hlavním tahákem festivalu jsou právě šachy, které jsou ale na programu až v jeho druhé polovině.

MFDnes - Pardubice, 11. 7. 2012

Mapa ukazující, jak se z muslimského světa šířily šachy do Evropy:

 

Žádné komentáře:

Okomentovat