pátek 20. července 2012

Nenápadné Bulharsko je pro terorismus snadný cíl

Praha /ROZHOVOR/ – Je možné, že teroristický útok v Burgasu skutečně souvisí se "skrytou válkou" mezi Izraelem a Íránem, resp. Hizballáhem, míní politolog Marek Čejka.

Proč se útok stal právě v Bulharsku?

Bulharsko je mezi Izraelci populární destinací a útočníci si ji zřejmě vytipovali proto, že jde o relativně snadný cíl. Je to země, která nemá geograficky daleko k Blízkému východu a kde přes mnohé změny a vstup do EU stále do určité míry panuje jistý postkomunistický chaos. Už dříve se přitom objevily indicie, které naznačovaly nebezpečí – například podezřelé balíčky v blízkosti izraelských turistů.

Která místa v Evropě jsou z tohoto pohledu nejrizikovější?

Ta exploze v Burgasu je dost ojedinělý incident. Dost dlouho k útoku na izraelské civilisty v zahraničí (a vlastně ani doma) nedošlo. V zemích, jako je Německo či Británie, v posledních letech výrazně vzrostla bezpečnostní opatření. Spíše bych čekal, že pokud k dalším útokům v budoucnu dojde, zaměří se na méně nápadné a trochu chotičtější jižní země, jako je právě Bulharsko. Pokud jde o mimoevropské země, dokážu si představit, že si teroristé mohou vybrat například Indii nebo Thajsko, které je mezi Izraelci velmi populární, avšak bezpečnostní opatření tam zdaleka nejsou na tak vysoké úrovni, jak jsou Izraelci zvyklí z domova. Koneckonců tam už k několika útokům, či pokusům o útoky na ně došlo.

Je hrozba terorismu reálná i na blížící se olympiádě?

Olympiáda je pro teroristy vždy lákavým cílem, protože má publicitu a sledovanost po celém světě. Ale myslím, že útok je méně pravděpodobný než v minulých letech. Evropské frakce al-Káidy v posledních letech oslabily a britská bezpečnostní opatření jsou na velmi vysoké úrovni. "Londonistán" podle mě už není dávno tím, čím býval. 

Izrael viní z útoků Írán a libanonské hnutí Hizballáh. Jsou to podle vás skuteční viníci?

Je to velmi pravděpodobné. Mezi Íránem a Izraelem už delší dobu probíhá skrytá válka – jejíž součástí je zabíjení vědců, teroristických vůdců i turistů. Toto je zřejmě její další projev. Napovídá tomu i fakt, že se útok stal v den 18. výročí protiizraelského útoku v Argentině (zemřelo tehdy 85 lidí – pozn. red.), který se také připisuje Hizballáhu. Nelze ale úplně vyloučit i jiného pachatele. Na to je zatím brzo.

Česko má vřelý vztah k Izraeli, terorismus se mu ale vyhýbá. Vydrží to i do budoucna?
Cílený útok na Čechy se mi jeví stále jakovelmi nepravděpodobný a troufám si říct, že to bude platit i do budoucna. Izrael a Česká republika jsou přece jen pro islamistické radikály velmi odlišné kategorie států. Není samozřejmě vyloučené, že se nějaký Čech může k útoku náhodou připlést, což se ostatně už v minulosti stalo.
Autor: Martin Dohnal, zkráceně vyšlo v Deníku 19. 7. 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat