pátek 4. dubna 2014

Výzva k vyváženějšímu českému přístupu k izraelsko-palestinskému konfliktu

Výzva k vyváženějšímu českému přístupu k izraelsko-palestinskému konfliktu

Vážený pane premiére Sobotko, vážený pane ministře Zaorálku,

Obracíme se na Vás a Vaši novou vládu jako Izraelci, kterým hluboce záleží na budoucnosti své země.

Během posledních dvou desetiletí byla Česká republika velmi loajálním spojencem Izraele. Vychází to z dlouhé tradice sahající k prvnímu československému prezidentovi Masarykovi, tradice obnovené po sametové revoluci v roce 1989.

V posledních letech jsme však s lítostí zaznamenali projevy bezvýhradné české podpory, kterou považujeme za škodlivou pro zájmy Izraele.

Vaše země byla jediným členským státem EU, který hlasoval proti povýšení palestinského statusu v OSN. Prezident Zeman navrhl přesunout české velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma navzdory širokému mezinárodnímu konsensu. A nedávno navštívil český velvyslanec v Izraeli univerzitu v osadě Ariel, nacházející se hluboko na území okupovaného Západního břehu Jordánu. Žádný jiný vyslanec EU tak neučinil.

Jako Izraelci jsme hluboce vděčni za přátelství Vaší země. Dnes však Izrael potřebuje takové přátele, kteří se nevyhýbají kritice naší státní politiky. Se vší úctou jsme přesvědčeni, že výše uvedené postoje a činy jen pomáhají naší vládě, aby nadále odmítala přijmout realitu a pokračovala v politice, která ohrožuje budoucnost Izraele jako demokracie a domoviny židovského národa.

Trvající izraelská vojenská okupace palestinských území vytvořila hluboce nedemokratickou situaci, která je jasně neslučitelná s hodnotami, na nichž je založeno česko-izraelské přátelství. Základní práva a svobody okupovaných Palestinců jsou každodenně pošlapávány, zatímco se izraelští osadníci těší všem výsadám.

Děsí nás, že naše vláda pokračuje v rozsáhlé expanzi osad na úkor současných amerických snah o dosažení průlomu v izraelsko-palestinských mírových rozhovorech. Od podepsání mírových dohod z Osla před dvaceti lety se počet izraelských osadníků na okupovaných územích více než zdvojnásobil.

Nyní čelíme situaci, kdy je životaschopnost řešení konfliktu v podobě dvou států v hlubokém ohrožení. Bez dvoustátního řešení nebudou Palestinci moci uplatnit své právo na sebeurčení a demokratický charakter Izraele bude nadále upadat.

Scénář, kterého se obáváme, lze odvrátit pouze tehdy, pokud naši nejlepší přátelé podpoří Izrael v jeho pravém zájmu, kterým je ukončení okupace a dosažení trvalého míru s našimi palestinskými a dalšími arabskými sousedy.

Doufáme, že za Vaší nové vlády uvidíme Českou republiku stát v čele snah zabránit Izraeli kráčet dál po cestě do záhuby. V nejlepším zájmu Izraele Vás vyzýváme k zaujetí vyváženějšího přístupu, který pomůže přinést důstojnost a svobodu pro Izraelce i Palestince.

Se srdečným pozdravem,

Ilan Baruch
Bývalý velvyslanec Izraele v Jihoafrické republice

Michael Benjair
Bývalý generální prokurátor Státu Izrael

Avraham Burg
Bývalý mluvčí Knesetu
Bývalý předseda Židovské agentury
Bývalý předseda Světové sionistické organizace

Naomi Chazan
Bývalá místopředsedkyně Knesetu
Bývalá předsedkyně nadace New Israel Fund

Miki Kratsman
Vedoucí katedry fotografie na Akademii umění a designu Becalel
Laureát Emet Prize za rok 2010

Alex Levac
Laureát Izraelské státní ceny za rok 2005

Ram Loevy
Emeritní profesor, Telavivská univerzita
Laureát Izraelské státní ceny za rok 1993

Alon Liel
Bývalý generální ředitel izraelského ministerstva zahraničí
Bývalý velvyslanec Izraele v Jihoafrické republice

Nurit Peled-Elhanan
Profesorka Hebrejské univerzity v Jeruzalémě
Laureátka Sacharovovy ceny za rok 2001

Jossi Sarid
Bývalý ministr školství
Bývalý ministr životního prostředí

David Dean Shulman
Profesor Hebrejské univerzity v Jeruzalémě
Laureát Emet Prize za rok 2010
Člen Izraelské akademie věd 

Tel Aviv, 1. dubna 2014

Žádné komentáře:

Okomentovat