sobota 21. února 2015

Jaký je vlastně Zemanův pohled na islám a muslimy?

Když mluví Miloš Zeman o islámu doma, objevují se přirovnání jako "anticivilizace", "nacisté" atd. Pokud ale vyrazí na návštěvu muslimské země a jde také o byznys, není jeho rétorika zdaleka tak silná. Ba naopak - Zeman ve svém jordánském projevu v únoru 2015 zdůraznil třeba termín "takzvaný Islámský stát" atd. Projev měl Zeman společně s jordánským ministerským předsedou Abdalláhem Ensúrem a týkal se hlavně boje proti radikálně islamistickému terorismu v podání ISIL (několik dní předtím upálil ISIL zajatého jordánského pilota). 

Část projevu - bohužel bez několika úvodních poznámek a zmínky o pivu - můžete shlédnout zde. Projev jordánského premiéra je tam celý, přičemž je z něj zjevné, že byl jordánský premiér o Zemanových názorech dobře informován.

Po projevu se s Zemanem fotili někteří přítomní lidé. Podařilo se mě zachytit i moment, kdy se Zeman přivinul i k jedné muslimce, kterou prezident - ne zcela jak lokální zvyklosti vyžadují - objal kolem ramene. Následující den pak Zeman vyznamenal řádem Bílého lva potomka proroka Mohammeda, jordánského krále Abdulláha II. 

Bude i nadále Zeman doma mluvit o islámu tak jak má ve zvyku a pro zahraniční cesty si vybere diplomatičtější slovník? Nebo u něj nastalo jisté procitnutí, protože si uvědomil, že celý náboženský systém není automaticky identický s náboženskými extrémisty? Osobně si nemyslím, že by v hlavě českého rezidenta došlo k nějakým zásadnějším posunům, ale jde spíše o práci jeho poradců, neboť jeho předešlá rétorika na téma islám byla zcela neúnosná pro podobné zahraniční cesty. 

V každém případě bude zajímavé sledovat Zemanovy oficiální projevy i stupeň konzistence jeho vyjádření na téma islám a srovnávat také to, co řekl doma vlastnímu publiku a co v zahraničí, či za přítomnosti cizích státníků a diplomatů a zda-li bude své vyjádření zakončovat zvoláním "Alláhu akbar".   


Žádné komentáře:

Okomentovat