pondělí 9. dubna 2012

Setkává se v ČR Mossad s Hamásem?

Is Mossad meeting Hamas in the Czech Republic? - Last year in Janury the Czech Press Agency (ČTK) published notice about possible meeting between Israeli Mossad and Palestininan Islamist movement Hamas.

Jedna zpráva ČTK z loňského roku, která poněkud zapadla: 

Titulek: V Česku se údajně tajně setkaly Hamas a Mossad
Datum vydání: 20.1.2011
Čas vydání: 16:24
Klíčová slova: Izrael; Palestina; ČR; diplomacie; Hamas; 3.VERZE
ID: T201101200803203
Servis: mbv
Priorita: 3
Kategorie: pol; pod; bos

V Česku se údajně tajně setkaly Hamas a Mossad

--------------------

Jeruzalém/Ramalláh/Praha 20. ledna (ČTK) - Podle palestinského tisku se v České republice údajně tajně setkali šéf palestinské radikální skupiny Hamas a zástupci izraelské tajné služby Mossad. O zprávách palestinských médií, která se odvolávají na evropské zdroje, dnes informoval izraelský server JSSNews. Server si klade otázku, zda informace o takovém setkání je dalším tahem palestinské umírněné strany Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse, jak připravit radikální hnutí Hamas o důvěryhodnost, či zda je vůbec tato zpráva pravdivá.

Česká Bezpečnostní informační služba (BIS) dnes na dotaz ČTK uvedla, že tyto informace nebude komentovat, protože jí to nepřísluší. Palestinské velvyslanectví v Praze ČTK sdělilo, že o schůzce nemá informace. Stejně se vyjádřil mluvčí české diplomacie Vít Kolář.

Izraelské velvyslanectví v Praze na dotaz ČTK uvedlo, že "se nemůže vyjadřovat k anonymním spekulacím tohoto druhu". Oficiální evropské zdroje podle JSSNews, citujícího palestinskou agenturu PalPress, tvrdí, že předák Hamasu Sálih Arúrí se setkal se zástupci izraelské tajné služby Mossad v České republice.

Tyto zdroje agentuře PalPress sdělily, že schůzky se kromě Arúrího zúčastnila skupina vůdců Hamasu, jejichž identita nebyla uvedena, a několik tajných agentů Mossadu. Cílem schůzky bylo podle těchto zdrojů příměří v Gaze a také snaha zabránit ostřelování izraelského území palestinskými raketami.

Arúrí byl před několika měsíci propuštěn z izraelského vězení na základě dohody uzavřené s izraelskými zpravodajskými službami. Vypovězen byl do Sýrie, kde nyní žije. Arúrí je na internetových stránkách Hamasu označován jako zakladatel ozbrojeného křídla Hamasu - Oddílů mučedníka Izuddína Kásama - v Předjordánsku. Evropské zdroje palestinské agentury také informovaly, že osobou, která schůzku zorganizovala, je zástupce Mossadu v České republice. Palestinské radikální hnutí Hamas, které mají Spojené státy a Evropská unie na seznamu teroristických organizací, vládne v pásmu Gazy od roku 2007. Zatímco předseda palestinské samosprávy a šéf Fatahu Mahmúd Abbás se snažil s Izraelem jednat, Hamas jakékoli jednání s židovským státem vždy odmítal.

Link na komentář na mém blogu na iHNed

Žádné komentáře:

Okomentovat